Jos Tapaninpäivänä kaikki näytti tasaisen rauhalliselta, niin äkkiä tilanteet muuttuu.

Tässä meidän Uuden vuoden aaton tunnelmia iltapäivällä: mummot Animagin heräämössä.

Mummot%20leikkauksessa.jpg

Tapaninpäivää seuraavana päivänä eli sunnuntaina tuli mieleen, että meillähän on talossa yli kymmenvuotias leikkaamaton mummokoira, joten lienee ajankohtaista tarkistaa nisien tilanne. Aika kepeällä asenteelle hommaan aloin ja heti ensimmäisen nisän kohdalla olin tuntevinani pienen patin. Seuraava nisä käsittelyyn ja sama homma. Kolmannessa nisässä ei mitään, neljännessä taas tuntui.

Siinä vaiheessa ajattelin, että jospa siellä kuuluukin olla joku pienoinen patti ja Unna käsittelyyn. Ja heti ensimmäinen nisä, sama homma. Toisessa ei mitään eikää muissakaan mitään. Siinä vaiheessa alkoi jo iskeä pieni epävarmuus, että olisiko tuo edes mahdollista, joten ei kun Iinan nisille. Niissä ei mitään.

Aikani tilannetta pohdittuani ajattelin, että eihän tuota voi jättää ilman ammattilaisen lausuntoa ja varasin eläinlääkärille ajan, joka olikin sitten heti seuraavana päivänä. Eläinlääkäri vahvisti sen, mitä epäilikin - nisäkasvaimia. Pikainen terveystarkastus tytöille ja molemmille suositeltiin leikkausta mahdollisimman pikaisesti.

Niinpä vietettiin vuoden viimeinen päivä Animagin tiloissa. Ensin leikattiin Anni, nisäkasvaimia löytyi lopulta viisi, joista yksi iso ja yksi ylänisässä. Samassa yhteydessä poistettiin myös munasarjat (kohtu oli siisti, joten se jätettiin paikoilleen). Leikkaus oli siis iso ja toipumiseen on varattava aikaa kuukausi.

Unnalta löytyi kaksi pientä kasvanta ja häneltä poistettiin niin ikään munasarjat. Toipumisaika on kaksi viikkoa.

Kasvaimet lähtivät patologille, jolloin saadaan virallinen arvio kasvainten laadusta. Molemmilla tytöillä kasvaimet olivat kiinteitä ja siistejä, joten tilanne on lupaava. Mutta sehän on yleisesti tiedossa, että puolet narttukoirien nisäkasvaimista on pahalaatuisia. Tammikuun puolivälissä saadaan vahvistus asiaan.

Että meillä uusi vuosi vaihdetaan kahden leikkauspotilaan kanssa. Tuossa ne olohuoneen lattialla leikkauspuvut päällä lepäilevät. Muistutan kaikkia narttukoirien omistajia, että kannattaa ottaa tavaksi tarkastaa nisien tilanne säänöllisesti esimerkiksi joka toinen kuukausi. Meillä kasvaimet olivat vielä pieniä, se helpottaa aina leikkausta ja parantaa ennustetta.

Tämäkin toimenpide tullaan ilmoittamaan jalostustoimikunnalle, kunhan saamme vahvistuksen kasvainten laadusta.

Tervetuloa Uusi Vuosi 2016! Itsekkäästi toivon helpottavia uutisia patologilta... mutta minusta tuntuu, että loppuvuoteen on mahtunut niin raskaita päiviä, että minulla on siihen lupa. Koko vuosi on ollut Annin osalta haasteellinen, joten vuodelle 2016 lienee lupa toivoa toiveikkaita ja onnellisia uutisia.

Palataan blogin pariin ensi vuoden puolella. Kiitokset kaikille lukijoille tästä vuodesta!